چاپ        ارسال به دوست

در گفتگو با مدیر مرکز رشد واحدهای فناور و مسئول دفتر مالکیت فکری پارک علم و فناروی هایتک تشریح شد؛

امکانات و تسهیلات پارک علم و فناوری هایتک برای جوانان خلاق و فناور

پارک علم و فناوری دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته (هایتک) کرمان، با دو دهه سابقه فعالیت در تبدیل علم و دستاوردهای پژوهشی به محصول و ثروت نقش داشته و تا کنون توانسته است با تلاش فناوران کارکنان و مدیران در حل بسیاری از مسائل استان و کشور کمک کند.
برای آشنایی با فعالیت‌های پارک علم و فناوری هایتک و نحوه ورود فناوران جوان به این مجموعه با دکتر سید علی رضوی مدیر مرکز رشد واحدهای فناور پارک علم وفناوری دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته و خانم مهدیه مهرابی راد کارشناس خدمات فنی و تخصصی پارک که مسئول مالکیت فکری پارک علم و فناوری دانشگاه هایتک نیز می باشند گفت‌ وگو کردیم.


در این گفتگو بیشتر، سوالاتی مطرح شد که بتواند دید کاملتری به جوانان علاقه مند به فعالیت های فناورانه بدهد تا بر پایه این اطلاعات بتوانند از خدمات پارک علم و فناوری هایتک بهره مند شوند. در ادامه گفت‌وگوی شیواجمشیدی با دکتر رضوی و خانم مهرابی را بخوانید:

 

 

- ماهیت پارک علم و فناوری دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته (هایتک) و زمینه فعالیت آن چیست؟
تحقیقات همیشه جز جدایی ناپذیر از دانشگاه بوده اند ولی خیلی از این تحقیقات در بستر صنایع نفوذ نمی کنند.بسیاری از تحقیقات دانشگاهی در دانشگاه ها می مانند و سالها خاک میخورند در حالی که میتوانند گره ای از مشکلات صنایع باز کنند رسالت پارک ها اتصال دانشگاه به صنایع است و ماهیت اصلی پارک تجاری سازی محصولات فناورانه و افزایش ثروت در جامعه از طریق علم می باشد .
پارک ها اولین بار در امریکا در دهه 60 میلادی روی کار آمدند تا حلقه واسط بین دانشگاه و صنایع باشند و پس از آن در اروپا و آسیای شرقی وارد شدند. در ایران نیز از اوایل دهه هشتاد(شمسی) تاسیس شده اند و بیشتر خدمات پارک ها حمایت از محققین دانشگاهی در زمینه وارد کردن ایده ها و ظرفیت های بیشتر به چرخه صنعت است.
شروع پارک ها با مراکز رشد بوده است و فلسفه کار ما این است که احتمال شکست کارها و ایده ها را کم کنیم. برای تسهیل در تبدیل ایده به محصول یا خدمت و ورود آن به بازار کار و خلق ثروت مراکز رشد روی کار آمدند تا در رشد و پرورش ایده به صاحبان ایده کمک های مختلفی بکنند.


- پارک علم و فناوری چگونه یک شرکت را به رسمیت می شناسد؟
اول از همه باید بدانیم که داشتن یک تیم متخصص و قوی برای شروع فرایند ثبت ایده بسیار مهم است دانشجویان پس از فارغ التحصیلی تیم سازی انجام می دهند و ایده و طرح خود را مطرح می کنند. مرکز رشد سعی می کند از بین این ایده ها آن دسته را که فناوری و نوآوری در آن جای داشته باشد و همچنین بازار پسند باشد را پایش کند. این ایده می تواند در زمینه های عمومی، مهندسی و فناوری و و حتی صنایع دستی باشد که در زیرگروه های خدمات و کالا ها قراردارند.
باید به این مسئله توجه داشت که یک کار ساده می تواند جدید باشد ولی فناورانه نباشد که این مسئله و رعایت آن ( فناوری در ایده) بسیار مهم است یعنی آن ایده نباید صرفا یک کار روتین باشد و درآمد زایی داشته باشد و نیازی را از جامعه رفع کند.

- مراحل رشد شرکت ها در پارک به چه صورت است؟ چه قدر از اشخاص و ایده ها حمایت می شود؟ اولین مرحله ثبت شرکت چیست؟ فرایند ثبت ایده تا رسمیت بخشیدن به آن وثبت شرکت چه قدر طول می کشد؟
مرحله پیش رشد - مرحله رشد _ مرحله پسا رشد (پارک ).
مرحله اول پیش رشد مرحله ای است که تیم ایده خود را بیان می کند و با حمایت مرکز رشد این ایده را پیاده سازی می کنند. بازه زمانی در این مرحله 6 تا 9 ماه است. در این مدت؛ الزام به ساخت محصول نیست. فقط صرفا پیاده سازی نمونه اولیه(mvp) ایده مهم است در 6 ماه اول نیاز به ثبت شرکت نیست این 6 ماه فرصتی برای آزمون و خطا برای تیم های فناور و نخبه است .
دوره رشد یک دوره تقریبا سه ساله است و مرحله ای است که ایده آنها به ثبات رسیده و شرکت را ثبت می کنند. در ابتدای دوره رشد خدمت / محصول وارد فاز نمونه یا آزمایشگاهی می شود (زمانی که مرکزرشد پارک مطمئن شود که این محصول یا خدمت بازار پسند بوده و مخاطب هدف خود را پیدا کرده است) حمایت هایی از قبیل ؛فضای کارگاهی، ابزار های اولیه شرکتی، تسهیلات مالی بر اساس بودجه ی مرکز رشد به صاحب ایده داده می شود. همچنین بعد از ثبت شرکت(درمرحله رشد و پسارشد) معافیت مالیات بر درآمد برای شرکت ها در نظر گرفته می شود.
البته درپارک ها یکسری حمایت های قانونی نیز برای شرکت ها در نظر گرفته شده برای مثال شرکت هایی که در پارک و در مرحله رشد مستقر هستند می توانند از معافیت های مالیاتی استفاده کنند.
محدودیت های سنی: سن قانونی بالای 18 سال معافیت سربازی برای آقایان و کارمند رسمی دولت نبودن از شرایط عمومی ثبت شرکت ها است.

- آیا شرکت هایی که سابقه کاری داشته اند ولی از همان ابتدا زیر نظر پارک مراحل ثبت شرکت را طی نکرده اند می توانند ایده و فناوری خود را در پارک ثبت کنند و از مزیت های پارک علم و فناوری استفاده کنند؟


شرکت هایی که مراحل قانونی ثبت را طی کرده اند مخاطبین ارائه محصول و خدمات خود را دارند. فروش آنها حداقل طبق اظهار نامه مالیاتی بالاتر از1 میلیارد تومان باشد و لیست حداقل 3 نیرو بیمه شده دارند می توانند ایده فناورانه خود را در پارک ثبت کنند و مراحل درخواست و ثبت شرکت های پارکی را طی می کنند و بعد از تایید یک شخص ناظر از بازار و یک متخصص در حوزه تخصصی خودشان و کارشناسان و معاون پارک می تواند کار خود را به عنوان یک شرکت زیر نظر پارک علم و فناوری ادامه دهند و از شرایط و تسهیلات پارک استفاد کنند.
یکی از مسائل مهم برای پارک علم و فناوری وجود و حضور و استقرار واحد های تحقیق و توسعه صنایع است. برای مثال واحد های تحقیق و توسعه جهاد نصر و الماس کویر در حال حاضر در پارکمستقر هستند . این واحد ها بعد از ورود به پارک می توانند از ظرفیت های موجود در شرکت های زیر مجموعه پارک استفاده کنند و برای اجرای پروژه های خود از شرکت ها و پتانسیل نیروهای جوان خود استفاده کنند.

 

 


١٣:٥٣ - شنبه ١١ اسفند ١٤٠٣    /    عدد : ٥١٧٢    /    تعداد نمایش : ٤٧